Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

                     

Язіна Вікторія Анатоліївна

к.е.н., доцент кафедри туризму та економіки підприємства

  e-mail: yazina.v.a@nmu.one 

Scopus ID: 57215780155
WoS ID: EHV-3624-2022       
ORCIDhttps://orcid.org/0000-0002-8695-3456

Google Scholar: https://scholar.google.com.ua/
citations?hl=ru&user=1b8SDfQAAAAJ
 
  


       Освіта:

  • Магістр. Запорізький національний технічний університет, 2013 р., спеціальність «Туризмознавство».
  • Магістр. Університет митної справи та фінансів, 2022 р., спеціальність «Міжнародні економічні відносини».

Науковий ступінь:

  • Кандидат економічних наук, 08.00.03 - «Економіка та управління національним господарством». Тема: «Управління готельно-ресторанним господарством України». 2018 р.

  Підвищення кваліфікації та стажування

2024 р. 

  1. European Education and Culture Executive Agency (EACEA), Sumy State University, Department of Marketing. PROactive week on the topic: «Marketing and promotion for a healthy economy». Сertificate № 120-2024. 21–28 May 2024. Project «Healthy Economy and Policy: European Values for Ukraine» (101047530 – HEPE4U – ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH) for Jean Monnet Actions in the field of Higher Education Teaching and Research. 0,6 кредита ECTS (20 год.).
  2. Всеукраїнський проєкт Uni-Biz Bridge. Сертифікат № 15. Освітні вебінари конференції зі співпраці бізнесу та університетів. «Uni-Biz Bridge: Освіта в умовах невизначеності». 26-29.08.2024. 0,3 кредита ECTS (9 год.).
  3. Prometheus – платформа масових відкритих онлайн-курсів. Сертифікат видано 20.05.2024. Курс: Стрес-менеджмент для освітян. 1 кредит ECTS (30 год.).
  4. Всеукраїнський проєкт Uni-Biz Bridge. Сертифікат № 432. Освітні вебінари конференції зі співпраці бізнесу та університетів. «Uni-Biz Bridge: від UGEN на тему «Сучасний викладач». 27-29.02.2024. 0,4 кредита ECTS (12 год.).

2023 р.

  1. Національний університет «Львівська політехніка» Інститут сталого розвитку ім. В. Чорновола. Кафедра туризму. Сертифікат участі у Міжнародному науково-практичному форумі «Індустрія гостинності: стан, тенденції розвитку та перспективи галузі в умовах війни», 19–21 квітня 2023. 0,5 кредитів ECTS (15 год.). 
  2. Odesa National University of technology. Certificate issued 28.09.2023. Seminar and workshop. Marketing and event in restaurant business. 0,2 кредитів ECTS (6 год.).
  3. Profi Club – тренінги та семінари HoReCa. Сертифікат № 06197. Онлайн-зустріч на тему «Інклюзивність та безбарʼєрність в готельно-ресторанному бізнесі». 15.09.2023. 0,07 кредитів ECTS (2 год.).
  4. Лекція-тренінг в рамках Модулю Жана Моне «Стратегії зеленого кампусу: досвід ЄС для українських університетів» (Jean Monnet Module 101085427 GCAM — ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH). Сертифікат участі у лекціях-тренінгах на тему: «Принципи реалізації програм та практик зелених кампусів в ЄС». 25.05–08.06.2023. 1 кредит ECTS (30 год.). 
  5. Всеукраїнський проєкт Uni-Biz Bridge. Сертифікат №53 учасника проєкту з розвитку співпраці бізнесу та освіти «Uni-Biz Bridge від Ugen: адаптивність та гнучкість викладача». 29-31.08.2023. 0,3 кредитів ECTS (8 год.). 
  6. Всеукраїнський проєкт Uni-Biz Bridge. Сертифікат №331 учасника проєкту з розвитку співпраці бізнесу та освіти «Uni-Biz Bridge від Ugen: коучинг, менторство та наставництво». 15-17.05.2023. 0,3 кредитів ECTS (10 год.).
  7. Profi Club – тренінги та семінари HoReCa. Сертифікат №06315. Онлайн-зустріч на тему «Критичні контрольні точки і критичні межі в системі НАССР». 28.09.2023. 0,07 кредитів ECTS (2 год.).
  8. Prometheus – платформа масових відкритих онлайн-курсів. Сертифікат видано 05.01.2023. Курс: Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач. 1 кредит ECTS (30 год.).

2022 р

  1. Університет імені Альфреда Нобеля. Сертифікат №291/2022. Участь у воркшопі «Статус кандидата на вступ до ЄС: кейс України» у рамках реалізації міжнародного проєкту Еразмус+ «Модуль Жан Моне» «Стратегії ЄС щодо конкурентоспроможності, зростання та добробуту для викладання на освітніх програмах в Університеті імені Альфреда Нобеля». 0,07 кредитів ECTS (2 год.).
  2. ГО «Кліматичні новини». Сертифікат видано 13.12.2022. Вебінар на тему: Кліматична стратегія закладу гостинності. Реалії та перспективи. 0,07 кредитів ECTS (2 год.).
  3. Всеукраїнський проєкт Uni-Biz Bridge. Сертифікат №239 учасника проєкту з розвитку співпраці бізнесу та освіти «Uni-Biz Bridge», присвячений розвитку soft-skills. 21-22.11.2022. 0,2 кредитів ECTS (7 год.).
  4. Prometheus – платформа масових відкритих онлайн-курсів. Сертифікат видано 28.11.2022. Курс: Навчання з попередження ризиків від вибухонебезпечних предметів. 1 кредит ECTS (30 год.).
  5. Чернівецький торговельно-економічний інститут державного торговельно-економічного університету. Сертифікат участі у Кулінарній виставці-презентації, присвяченій ІХ Благодійному фестивалю-ярмарку «Свято Гарбуза». 03-04.11.2022. 0,4 кредита ECTS (12 год.).
  6. Prometheus – платформа масових відкритих онлайн-курсів. Сертифікат видано 27.08.2022. Курс: 4 кроки до здорового харчування. 1 кредит ECTS (30 год.).
  7. Харківський національний університет імені Василя Назаровича Каразіна. Сертифікат №291/2022 про участь у проєкті Модуль Жана Моне «Європейська інтеграція України в умовах індустрії 4.0.». 2021-2022. 3,8 кредитів ECTS (114 год.).
  8. Міністерство цифрової трансформації України. Сертифікат видано 23.02.2022. Курс: Безбарʼєрна грамотність. 0,4 кредита ECTS (12 год.).
  9. Prometheus – платформа масових відкритих онлайн-курсів. Сертифікат видано 20.01.2022. Курс: Протидія та попередження булінгу (цькуванню) в закладах освіти. 2,6 кредитів ECTS (80 год.).
  10. ТОВ «Едюкейшнал Ера». Студія EdEra. Сертифікат видано 20.01.2022. Онлайн-курс «Ми відкриті». 0,3 кредитів ECTS (10 год.).
  11. Prometheus – платформа масових відкритих онлайн-курсів. Сертифікат видано 20.01.2022. Курс: Підвищення кваліфікації педагогічних працівників: нові вимоги і можливості. 0,5 кредита ECTS (15 год.).

2021 р.

  1. Установа «Агенція регіонального розвитку Закарпатської області» Сертифікат. Онлайн-курс «Академія готельного господарства» в рамках проєкту «Забезпечення розвитку сталого туризму в українських Карпатах. 17.11.2021 – 15.12. 2021. 1 кредит ECTS (30 год).
  2. Всеукраїнський проєкт Uni-Biz Bridge. Сертифікат №239 учасника проєкту з розвитку співпраці бізнесу та освіти «Uni-Biz Bridge 7», присвячений створенню кейсів та впровадження їх у навчальний процес. 26-27.08.2021. 0,5 кредита ECTS (14 год.).
  3. Prometheus – платформа масових відкритих онлайн-курсів. Сертифікат видано 26.08.2021. Курс: Критичне мислення для освітян. 1 кредит ECTS (30 год.).
  4. Prometheus – платформа масових відкритих онлайн-курсів. Сертифікат видано 25.08.2021. Курс: Медіаграмотність: практичні навички. 1 кредит ECTS (30 год.).  24. Prometheus – платформа масових відкритих онлайн-курсів. Сертифікат видано 18.08.2021. Курс: Освітні інструменти критичного мислення. 2 кредити ECTS (60 год.).
  5. Prometheus – платформа масових відкритих онлайн-курсів. Сертифікат видано 18.08.2021. Курс: Медіаграмотність для освітян. 2 кредита ECTS (60 год.).
  6. Prometheus – платформа масових відкритих онлайн-курсів. Сертифікат видано 18.08.2021. Курс: Академічна доброчесність: онлайн-курс для викладачів. 2 кредити ECTS (60 год.).
  7. Всеукраїнський проєкт Uni-Biz Bridge. Сертифікат. Освітні вебінари конференції зі співпраці бізнесу та університетів. «Uni-Biz Bridge 6», присвячений створенню кейсів та впровадження їх у навчальний процес. 09-13.02.2021. 0,6 кредита ECTS (17 год.).

Участь у науково-дослідній роботі:
         2020 р.

Співвиконавець науково-дослідної роботи за темою «Інноваційне управління соціально-економічними системами: держава, кластер, регіон» (номер державної реєстрації 0116U002332).

2019-2020 рр.

Виконавець науково-дослідної роботи кафедри міжнародних економічних відносин, регіональних студій та туризму за темою «Розвиток міжнародних суспільних та економічних відносин у загальному, туризмологічному та глобальному аспектах» (номер державної реєстрації 0119U100056).

Членкиня редакційних колегій журналів «Науковий погляд: економіка та управління», «Системи та технології» (категорія «Б»).


Участь у професійних об’єднаннях за спеціальністю

    1. Громадська організація «Асоціація індустрії гостинності України» з 2020 р.

    2. Громадська організація «Національна туристична організації України» (№ 012/2020).


 Викладає дисципліни:
    1. Міжнародний туризм

    2. Рекреаційні комплекси світу

    3. Основи туризмознавства

    4. Інформаційні технології в закладах HoReCa

    5. Сервісологія в закладах гостинності

    6. Управління кейтеринговою діяльністю


 Наукові інтереси:

    1. Туризм та готельно-ресторанний бізнес 

    2. Інновації в індустрії гостинності

    3. Рекреаційні ресурси

    4. Готельно-ресторанний менеджмент


 Праці: має близько 65 наукових праці, у тому числі 1 стаття, яка розміщена на платформі Scopus, 1 стаття – на платформі Web of Science, 28 статей – у фахових виданнях, рекомендованих МОН України, 3 – колективні монографії, 2 навчальних посібники (Технологія продукції ресторанного господарства, Організація готельного господарства).

Монографії:

2020 р.

1. Ткач В.О., Камушков О.С. & Язіна В.А. (2020). Умови формування концепцій управління розвитком готельно-ресторанного господарства як складової державних програм розвитку туризму. «Маркетинг, підприємництво і торгівля: сучасний стан, напрямки розвитку». ОНАХТ. Роздільна: Вид-во «Лерадрук», 757с. С.403-420.

2. Язіна В.А., Вишнікіна О.В. & Сабіров О.В. (2020). Державне регулювання готельно-ресторанного господарства як головного детермінанту туристичної індустрії України Сучасні реалії фінансово-економічного розвитку регіонів, галузей, підприємств, бізнесу: монографія /за ред. Л.М. Савчук, Л.М. Бандоріної. Дніпро: Пороги, 504с. С.397-410.

   2019 р. 

1. Язіна В.А., Вишнікіна О.В. (2019). Вплив інновацій на ресторанне господарство України.  Сучасні процеси трансформації у бізнесі та виробництві: теорія, методологія, практика (фінансовий сектор, аграрна галузь та сфера послуг): монографія/за ред. Л.М. Савчук, Л.М.Бандоріної. Дніпро: Журфонд. 548 с. С.496-503. 


Наукові праці:

2024 р.

1. Язіна В.А., Острянин С.О. & Завадська А.О. (2024). Аналіз системи забезпечення інклюзивних рекреаційних послуг: проблеми та перспективи. Економіка та суспільство, (66).  https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4586/4529

  2. Язіна В.А., Сабіров О.В. & Галкіна А. (2024). Загальні вимоги до організації харчування дітей та підлітків в закладах ресторанного господарства. Науковий погляд: економіка та управління, № 1 (85). http://scientificview.umsf.in.ua/archive/2024/1_85_2024/21.pdf


2023 р.

1. Язіна В.А., Кучер М.М. & Федорова А.О. (2023). Управління якістю готельного продукту та особливості його формування. Науковий погляд: економіка та управління. №1 (81). С.116–120. http://www.scientificview.umsf.in.ua/archive/2023/1_81_2023/18.pdf

2. Язіна В.А., Стеблюк Н.Ф. & Третьякова В.О. (2023). Управління іміджем підприємства гостинності та особливості його формування. Науковий погляд: економіка та управління. №2 (82) С.86–93. http://www.scientificview.umsf.in.ua/archive/2023/2_82_2023/15.pdf

3. Язіна В.А., Вишнікіна О.В., Сабіров О.В., Гапоненко С.О. & Гурбич Н.О. (2023). Теоретичні основи дослідження менеджменту харчової безпеки. Системи та технології, № 2, с. 151-159. https://st.umsf.in.ua/index.php/journal/article/view/137

4. Язіна В.А., Іванцов С.В. & Стоянов Г.С. (2023). Теоретичні основи формування фінансового потенціалу підприємств туристичної індустрії та сфери гостинності. Економіка та суспільство, No55. https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2935/2856

5. Погребняк А.В., Язіна В.А., Сабіров О.В. & Марков І.Ю. (2023). Спортивне харчування молодих спортсменів в аналогічних засобах розміщення готельного господарства України. Системи та технології. Том 65. № 1. С. 147–153. https://st.umsf.in.ua/index.php/journal/article/view/118/125

6. Язіна В.А., Іванцов С.В. & Стоянов Г.С. (2023). Фінансовий потенціал як ключова складова загального економічного потенціалу підприємства індустрії туризму та сфери гостинності. Наукові записки Львівського університету бізнесу та права. Серія економічна. Серія юридична. Випуск 39. С.45-50. https://nzlubp.org.ua/index.php/journal/article/view/959/856

7. Небаба Н.О., Кучер М.М., Язіна В.А., Сайгак Є.Л. & Головко Н.О. (2023). Теоретичні аспекти інформаційного забезпечення процесів управління ресторанним підприємством. Системи та технології, № 2, с. 132-139. https://st.umsf.in.ua/index.php/journal/article/view/135

2022 р.

1. Язіна В.А., Стоянов Г.С. & Іванцов С.В. (2022). Сучасні методики оцінки фінансового потенціалу підприємства індустрії туризму та сфери гостинності. Актуальні проблеми економіки. № 10-11 (256-257).  С.161-165. https://eco-science.net/wp-content/uploads/2022/10/10.22._topic_Viktoriia-A.-Yazina-Herman-S.-Stoian
   2. Юдіна О.І., Язіна В.А. & Кириллова С.К. (2022). Цільове управління резервами економічного розвитку підприємств індустрії гостинності. Системи та технології. Т. 64. № 2. С. 56–59. https://st.umsf.in.ua/index.php/journal/article/view/95/104
   3. Погребняк А.В., Язіна, В.А. & Наумович Т.Р. (2022). Сучасний стан та перспективи розвитку готельного господарства України. Системи та технології. Т. 64. № 2. С. 60–63. https://st.umsf.in.ua/index.php/journal/article/view/96/105
   4. Юдіна О.І., Язіна В.А., Стеблюк Н.Ф. & Баранець Є.О. (2022). Розрахункові операції та аналіз в готельному та ресторанному бізнесі. Ефективна економіка. № 12. https://www.nayka.com.ua/index.php/ee/article/view/876/885
   5. Юдіна О.І., Язіна В.А. & Вишнікіна О.В. (2022). Удосконалення системи охорони праці у сфері готельно-ресторанної справи. Економіка та суспільство. № 44. https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1806
   6. Язіна В.А., Кучер М.М. & Небаба Н.О. (2022). Будівництво та проєктування підприємств готельно-ресторанного господарства: практичність та концептуальність. Економіка та суспільство. Вип. 40(41). https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1559
   7. Язіна В.А., Вишнікіна О.В. & Сабіров О.В. (2022). Сучасні тенденції розвитку товарознавства харчових продуктів. Інфраструктура ринку. Вип. 67. http://www.market-infr.od.ua/journals/2022/67_2022/31.pdf
 8. Язіна В.А., Кучер М.М. & Небаба Н.О. (2022). Концепт автоматизації та особливості застосування сучасних інформаційних технологій на підприємствах готельно-ресторанного господарства. Причорноморські економічні студії. Вип. 75.  С.59–62.
http://bses.in.ua/journals/2022/75_2022/11.pdf


2021 р.

1. Язіна В.А., Кучер М.М. & Сабіров О.В. (2021). Сучасні аспекти управління якістю продукції та послуг підприємств готельно-ресторанного господарства. Економіка та суспільство. Вип. 34. https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1058/1015

2. Язіна В.А., Погребняк А.В. & Сабіров О.В. (2021).  Електронне меню як ефективний інтерактивний сервіс сучасних підприємств ресторанного господарства. Причорноморські економічні студії. Вип. 72.  С. 53–56. http://bses.in.ua/journals/2021/72_2_2021/10.pdf

3. Язіна В.А., Вишнікіна О.В. & Погребняк А.В.  (2021). Сучасні системи автоматизації устаткування підприємств ресторанного господарства. Економіка та суспільство. Вип. 33. https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/930/892

4. Язіна В.А., Сабіров О.В. & Вишнікіна О.В. (2021). Основні напрями розвитку міжнародної гостинності та шляхи вдосконалення діяльності підприємств готельно-ресторанного господарства. Інфраструктура ринку. Вип. 62. С. 125–129. http://www.market-infr.od.ua/journals/2021/62_2021/24.pdf

5. Язіна В.А., Кучер М.М. & Стеблюк Н.Ф. (2021). Шляхи підвищення ефективності менеджменту на підприємствах готельного господарства у сучасних умовах. Наукові праці МАУП. «Економічні науки». Вип. 4 (63). С.81–85. https://journals.maup.com.ua/index.php/economics/article/view/1213/1713

6. Сабіров О.В., Вишнікіна О.В. & Язіна В.А. (2021). Інструменти популяризації підприємств ресторанного господарства у соціальних мережах. Причорноморські економічні студії. Вип. 71.  С. 123–127. http://bses.in.ua/journals/2021/71_2021/21.pdf

7. Камушков О.С., Ткач В.О., Язіна В.А. & Жилко О.В. (2021). Культура сервісу: дефініція поняття, основні структурні складові сервісу та аналіз його ролі в індустрії гостинності. Актуальні проблеми інноваційної економіки. № 2. С. 38-43. URL: http://apie.org.ua/wp-content/uploads/2021/12/apie_2021_r02_a07.pdf

8. Камушков О.С., Ткач В.О. & Язіна В.А. (2021). Економіка вражень в готельно-ресторанному господарстві. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка: Науковий журнал. Вип. 7. С. 34-42. http://tnv-econom.ksauniv.ks.ua/index.php/journal/article/view/157/154

9. Незвещук-Когут Т.С., Язіна В.А. (2021). Соціальні мережі як каталізатор розвитку та дистрибуції послуг закладів ресторанного господарства. Причорноморські економічні студії. Вип. 61.  С. 100–104. http://bses.in.ua/journals/2021/61_2021/19.pdf   


 Наявність виданих навчально-методичних рекомендацій/вказівок

1. Методичний посібник для самостійної роботи з дисципліни «Барна справа» ступеня вищої освіти «бакалавр» галузі знань 24 «Сфера обслуговування» спеціальностей 241 «Готельно-ресторанна справа» та 242 «Туризм» / укл. В.А. Язіна. Дніпро: Університет митної справи та фінансів, 2023. 13 с.

2. Методичні рекомендації для семінарських занять з дисципліни «Гастрономічний туризм» підготовки фахівців ступеня вищої освіти «бакалавр», галузі знань 24 «Сфера обслуговування» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» та 242 «Туризм» / укл. В.А. Язіна. Дніпро: Університет митної справи та фінансів, 2023. 14 с.

3. Методичні рекомендації для семінарських занять з дисципліни «Діловий етикет та протокол в готельно-ресторанній справі» підготовки фахівців ступеня вищої освіти «бакалавр», галузі знань 24 «Сфера обслуговування» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа»/ укл. В.А. Язіна. Дніпро: Університет митної справи та фінансів, 2023. 13 с.

4. Методичний посібник для самостійної роботи з дисципліни «Кейтеринг» ступеня вищої освіти «бакалавр» галузі знань 24 «Сфера обслуговування» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» та 242 «Туризм» / укл. В.А. Язіна. Дніпро: Університет митної справи та фінансів, 2023. 13 с.


Наявність виданих навчально-методичних рекомендацій/вказівок

1. Методичний посібник для самостійної роботи з дисципліни «Барна справа» ступеня вищої освіти «бакалавр» галузі знань 24 «Сфера обслуговування» спеціальностей 241 «Готельно-ресторанна справа» та 242 «Туризм» / укл. В.А. Язіна. Дніпро: Університет митної справи та фінансів, 2023. 13 с.

2. Методичні рекомендації для семінарських занять з дисципліни «Гастрономічний туризм» підготовки фахівців ступеня вищої освіти «бакалавр», галузі знань 24 «Сфера обслуговування» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» та 242 «Туризм» / укл. В.А. Язіна. Дніпро: Університет митної справи та фінансів, 2023. 14 с.

3. Методичні рекомендації для семінарських занять з дисципліни «Діловий етикет та протокол в готельно-ресторанній справі» підготовки фахівців ступеня вищої освіти «бакалавр», галузі знань 24 «Сфера обслуговування» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа»/ укл. В.А. Язіна. Дніпро: Університет митної справи та фінансів, 2023. 13 с.

4. Методичний посібник для самостійної роботи з дисципліни «Кейтеринг» ступеня вищої освіти «бакалавр» галузі знань 24 «Сфера обслуговування» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» та 242 «Туризм» / укл. В.А. Язіна. Дніпро: Університет митної справи та фінансів, 2023. 13 с.


Участь у міжнародних наукових або науково-освітніх проєктах

1. Харківський національний університет імені Василя Назаровича Каразіна. Сертифікат №291/2022 про участь у проєкті Модуль Жана Моне «Європейська інтеграція України в умовах індустрії 4.0.». 2021-2022. 3,8 кредитів ECTS (114 год.).

2. Університет імені Альфреда Нобеля. Сертифікат №291/2022. Участь у воркшопі «Статус кандидата на вступ до ЄС: кейс України» у рамках реалізації міжнародного проєкту Еразмус+ «Модуль Жан Моне» «Стратегії ЄС щодо конкурентоспроможності, зростання та добробуту для викладання на освітніх програмах в Університеті імені Альфреда Нобеля». 0,07 кредитів ECTS (2 год.).

3. Національний університет «Львівська політехніка» Інститут сталого розвитку ім. В. Чорновола. Кафедра туризму. Сертифікат участі у Міжнародному науково-практичному форумі «Індустрія гостинності: стан, тенденції розвитку та перспективи галузі в умовах війни», 19–21 квітня 2023. 0,5 кредитів ECTS (15 год.).

4. European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Sumy State University. Department of Marketing. Certificate №120-2024. PROactive week on the topic: «Marketing and promotion for a healthy economy». Certificate issued 21-28.05.2024.


Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт